Web Analytics Made Easy - Statcounter

فارس پلاس؛ محمد آزادی: تورم نقطه به نقطه در ماه مهر برای اولین بار در یک‌سال گذشته نزولی شد. البته که ۳۹.۲ درصدِ گزارش‌شده از جانب مرکز آمار ایران هم‌چنان بالاست، اما نسبت به ماه قبل دست‌کم ۴.۵ درصد کاهش یافته است. تُرمز افزایش گرانی‌ها اما چگونه کشیده شد؟ آینده اقتصاد ایران چیست؟

 

سرطان تورم؛ رئیسی اقتصاد ایران را چگونه تحویل گرفت؟

افزایش قیمت‌ها مردم را کلافه کرده است؛ بدتر از همه اما تورم اقلام خوراکی و کالاهای اساسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوعاتی که مستقیماً مرتبط با زندگی روزانه آنها است. بررسی پژوهش‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد بالاترین نرخ‌ تورم ماهانه در همه تاریخ بعد از انقلاب بویژه در دسته‌بندی اقلام خوراکی در دولت روحانی اتفاق افتاده است.

به‌طوری که در شهریور سال ۹۸ سفره‌های مردم تورم نقطه‌نقطه ۶۲.۸ درصدی را تجربه کرد. تورم «نقطه‌به‌نقطه» اصطلاحاً میزان افزایش قیمت‌ها نسبت به همان ماه در سال گذشته است. تورم نقطه‌به‌نقطه در مرداد ۱۴۰۰ یعنی آخرین روزهای حضور روحانی در پاستور براساس گزارش مرکز آمار ۴۵.۲ درصد اعلام شد.

البته که در روزگار دولت گذشته بانک مرکزی از ارائه آمارهای مستخرجه اقتصادی منع شده بود، اما بررسی‌های خبرنگار فارس نشان می‌دهد این مرجع تورم میانگین مرداد ۱۴۰۰ را بالغ بر ۵۸ درصد ارزیابی کرده بود! این میزان حتی رکوردِ تورم ۴۹.۵ سال ۷۴ دولت سازندگی را جابجا می‌کرد.

 

نوشدارو قبل از مرگ سهراب! چگونه می‌توان تورم را کنترل کرد؟

مهدی غضنفری وزیر اسبق صمت معتقد است گلوله تورمی تشکیل‌شده در دولت روحانی هنوز کاملاً تخلیه نشده است. وی می‌گوید: «دولت سیزدهم باید تلاش کند تا مخارج را کنترل و هزینه‌ها را کاهش دهد و از طرفی در هزینه‌های جاری، سیاست‌های انقباضی داشته باشد.»

همکاران من در گروه اقتصادی نیز در گفت‌وگوی تفصیلی با حسن صبوری کارشناس اقتصادی راهکارهای کاهش تورم را بررسی کردند. اجمالاً اینکه وی نیز معقتد است شکی نیست که تنها راه حل بلندمدت عبور از معضل تورم در اقتصاد ایران نیز رعایت مقررات انضباط پولی و مالی و حرکت بر مبنای آموزه‌های اقتصادی است.

 

سازندگان این ویدئوموشن نیز به زبان ساده تلاش کردند مبانی نقدینگی و رشد تورم را تبیین کنند:

 

 

برنامه دولت سیزدهم برای مهار تورم چیست؟

گذشت؛ اقتصاد ایران با تورم‌های نجومی به دولت سیزدهم رسید. آقای رئیسی وعده داده بعد از مدیریت موضوع واکسیناسیون عمومی برای مبارزه با کرونا، کنترل قیمت‌ها را در اولویت خواهد گذاشت. وی فلسفه حضور دولت را اصلاً ایجاد آرامش خاطر برای مردم و ایجاد ثبات برای بازار عنوان کرده بود.

 

میرکاظمی رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه نیز که یکی از ارکان اساسی مدیریت مالی اقتصاد ایران است، مهم‌ترین اولویت دولت سیزدهم را مهار تورم عنوان کرده بود. وی هم‌چنین خط قرمز خود را برای افزایش حقوق‌ها در بودجه عمومی سال آینده، جلوگیری از ایجاد تورم عمومی برای مردم می‌داند.

همین سیاست در برنامه‌های وزارت اقتصاد نیز دیده می‌شود. سید احسان خاندوزی تقریباً در همه تحرکات و احکامی که در دوران جدید صادر کرده، روی همین موضوع تأکید کرده است. مثلاً بعد از انتصاب رئیس‌کل جدید بانک مرکزی، مهم‌ترین دستور کار وی را مهار نقدینگی و کنترل تورم عنوان کرد.

 

یا مثلاً در جریان صدور احکام مدیران عامل جدید بانک‌های دولتی مواردی مانند هدایت اعتبار به سمت تولید، خروج بانک از فعالیت‌های سوداگرانه و مراعات سفت و سخت مصوبات شورای پول و اعتبار درباره نرخ سود را تأکید کرد. وی هم‌چنین از پرداخت حقوق دو ماه گذشته کارمندان دولت بدون استقراض از بانک مرکزی خبر داد.

 

نبرد با غول تورم ادامه دارد و باید دید طی ماه‌های آتی آثار این اقدامات چگونه در سفره مردم خود را نشان خواهد داد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تورم گرانی تورم نقطه به نقطه مرکز آمار ایران محمد آزادی سید محسن دهنوی اقتصاد ایران کاهش تورم تورم مهر ماه اقتصاد ایران دولت سیزدهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۸۸۲۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟

تقریباً در همه جای کره زمین می‌توان تخم مرغ را آب‌پز کرد. اما یک جا وجود دارد که در آن چنین کاری امکان‌پذیر نیست، حتی اگر اجاق داشته باشید. این نقطه نوک اورست است، یا همان مرتفع‌ترین نقطه از زمین.

به گزارش یورونیوز، شاید این نکته به خودی خود دغدغه‌ای برای کسی محسوب نشود، اما قوانین ترمودینامیک پشت این مسئله به ظاهر ساده بر تهیه غذا و نوشیدنی در بسیاری از نقاط جهان تأثیر می‌گذارد. قوانیتی که هیچ راهی برای دور زدن آن‌ها وجود ندارد. اما اورست چه چیزی دارد که نمی‌توان آنجا تخم مرغ را جوشاند؟ باید گفت مشکل آن‌جا از فشار هوا ناشی می‌شود.

تقریباً در همه جای کره زمین می‌توان تخم مرغ را آب‌پز کرد. اما یک جا وجود دارد که در آن چنین کاری امکان‌پذیر نیست، حتی اگر اجاق داشته باشید. این نقطه نوک اورست است، یا همان مرتفع‌ترین نقطه از زمین.

شاید این نکته به خودی خود دغدغه‌ای برای کسی محسوب نشود، اما قوانین ترمودینامیک پشت این مسئله به ظاهر ساده بر تهیه غذا و نوشیدنی در بسیاری از نقاط جهان تأثیر می‌گذارد. قوانیتی که هیچ راهی برای دور زدن آن‌ها وجود ندارد.

اما اورست چه چیزی دارد که نمی‌توان آنجا تخم مرغ را جوشاند؟ باید گفت مشکل آن‌جا از فشار هوا ناشی می‌شود.

در سطح دریا، آب در ۱۰۰ درجه سانتیگراد می‌جوشد. این اصطلاحا نقطه جوش آب است، ولی باید دانست که نقطه جوش برخلاف اسمش تنها یک نقطه نیست. در حقیقت هنگامی که آب تحت فشار‌های مختلف قرار می‌گیرد، نقطه جوش آن متفاوت می‌شود.

هر چه از سطح دریا بالاتر باشید، دمای لازم برای به جوش آوردن آب کمتر است. برای تعیین نقطه جوش دقیق در محل خود می‌توانید از یک ماشین حساب استفاده کنید. در واقع به ازای هر ۳۰۰ متر ارتفاع، دمای جوش ۱ درجه سانتیگراد کاهش می‌یابد.

برای مثال در شهر «لا رینکونادا»، مرتفع‌ترین سکونت‌گاه مسکونی دائمی در جهان در ارتفاع حدود ۵۰۵۲ متری از سطح دریا، آب در ۸۲.۸ درجه سانتیگراد به جوش می‌آید.

این نقطه جوش هنوز به اندازه کافی برای جوشاندن تخم مرغ خوب است، اما دمای آن کمتر از دمای ایده‌آل جهت تهیه قهوه است. اگرچه هنوز هم می‌توانید آن را درست کنید.

قله اورست به طور قابل توجهی بالاتر از شهر لارینکونادا است. ارتفاع آن از سطح دریا ۸۸۴۹ متر است و حدود یک سوم اتمسفر فشار دارد. به همین خاطر، دمای جوش آب در آنجا به ۶۸ درجه سانتیگراد کاهش پیدا می‌کند. این میزان دما هنوز آنقدر داغ هست که باعث سوختگی شدید شود، اما حرارتش به اندازه‌ای نمی‌رسد که بتواند تخم مرغ را به طور کامل بپزد.

سفید و زرده هر دو از مواد مختلفی ساخته شده‌اند و پروتئین‌ها در دما‌های مختلفی منعقد می‌شوند. سفیده از ۵۴ درصد اوآلبومین ساخته شده است و تا دمای ۸۰ درجه سانتیگراد منعقد نمی‌شود. در سوی مقابل زرده نیز حداقل به ۷۰ درجه سانتیگراد برای سفت شدن نیاز دارد.

اگر در بالای قله اورست به سر می‌برید و واقعاً به دنبال خوردن یک تخم مرغ آب‌پز هستید، تنها راه حل این است که به قوانین ترمودینامیک تعظیم کنید و از زودپز استفاده کنید. این روش پخت به دلیل افزایش فشار داخل محفظه، نقطه جوش را افزایش می‌دهد.

همانطور که در ابتدای مطلب نیز گفته شد، جوشاندن تخم مرغ در ارتفاع بالا یکی از همان دلایلی است که نشان می‌دهد شما نمی‌توانید در برابر ترمودینامیک پیروز شوید، بلکه فقط می‌توانید از آن‌ها همانطور که هستند تبعیت کنید.

دیگر خبرها

  • تدوام روند نزولی نرخ تورم
  • پاسخ تند همتی به انتقاد خبرگزاری دولت/ دانشجوی سال اول اقتصاد هم فرق تورم نقطه‌به‌نقطه و تورم سالانه را می‌داند؛ شما یا نمی‌دانید یا می‌خواهید ندانید
  • تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین به کمتر از ۳۵ درصد رسید
  • پاسخ همتی به انتقاد خبرگزاری دولت
  • چرا نمی‌توان بالای کوه اورست تخم مرغ آب‌پز کرد؟
  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • صدور مجوز راه‌اندازی کارخانه در سیستان و بلوچستان به صورت استانی انجام می‌شود
  • پرونده باز بابک زنجانی در افکار عمومی/مهار تورم دغدغه کهنه اقتصاد/ زنان و دختران چگونه قربانی بستر مجازی می‌شوند؟
  • بانک مرکزی: تورم ۲۷ درصد کاهش یافت!
  • ورود قاعده مند دولت به اربعین، ارائه خدمات را تسهیل کرده است